keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Virrat voisi nousta luovan talouden mansikkapaikaksi


Voisiko Virrat profiloitua luovan talouden kaupunkina? Luovuuden syvintä olemusta on etsitty niin luonnosta kuin kaavoituksestakin. Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain viestinnän koulutusohjelman opiskelijat kokoontuivat marraskuusta alkaen viikoittain pohtimaan luovuuden olemusta paikallisten eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Työnimellä ”luovuuspraktiikka” kulkeneen projektin tulokset julkaistiin tiistaina.

Luovat alat ja kulttuuriyrittäjyys ovat nousevia aloja. Löytyisikö siivusta jotain myös Virroille? Opiskelijoiden tekemän SWOT-analyysin perusteella Virroilta löytyisi edellytyksiä kehittää luovien alojen toimintaa. Luovan talouden yritysten sijainnilla ei ole merkitystä, koska asiakkaat ovat joka tapauksessa eri puolella Suomea ja maailmaa. Omalla autolla liikuttaessa Virtain sijainti on edullinen, sillä Tampereelle, Jyväskylään ja Seinäjoelle matkaa kertyy vain hieman reilut sata kilometriä. Julkiset liikenneyhteydet sen sijaan ovat osoittautuneet ongelmallisiksi. Myös keskustan hiljentyminen ja tyhjät liiketilat tulisi pystyä käyttämään hyödyksi, ettei keskusta-alueen houkuttelevuus kärsisi. Entä miten virtolaiset suhtautuvat nuoriin kulttuuriyrittäjiin ja -yrityksiin?

Virtain heikkoutena nähdään erityisesti matkailun hyödyntämättömät mahdollisuudet sekä vähäinen vapaa-ajan mahdollisuuksien tarjonta. Viihtyäkseen paikkakunnalla luovan talouden yrittäjät kaipaavat myös tapahtumia ja erilaisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Opiskelijat myös ilmaisivat kiinnostuksensa jo opiskeluvaiheessa osallistua paikallisten tapahtumien järjestämiseen ja projektien toteutukseen.

Opiskelijaryhmä listasi Virtain vahvuuksina luonnon, rauhallisen ja inspiroivan ilmapiirin, kaupungin vahvan koulutusrakenteen sekä kaupungissa ja erityisesti kylissä vallitsevan hyvän ryhmähengen ja elävän paikalliskulttuurin. Myös virtolaisesta perinteestä löytyisi paljon ammennettavaa tarinoiden muodossa. Kirkkaimpina esimerkkeinä paikallisista menneiden aikojen kuuluisuuksista ovat karhunkaataja Martti Kitunen ja valokuvaaja-toimittaja I.K. Inha.

Myös tuoreempia Virroilla koulutettuja kuuluisuuksia löytyy, sillä muun muassa Suomen Euroviisuedustajanakin nähty Teräsbetoni on perustettu yhtyeen jäsenten opiskellessa Virroilla digitaalista ääntä ja kaupallista musiikkia. Käsikirjoittamisen ja kuvallisen ilmaisun puolelta on viime vuosina puolestaan työllistytty näköalapaikoille eri televisio- ja tuotantoyhtiöihin, muun muassa Voicelle ja Yleisradioon. Ammattikorkeakoulun lisäksi Virroilla toimivat myös muun muassa Pirkanmaan ammattiopisto, Merikanto-musiikkiopisto ja lukiossa aloittava musiikkiteatterilinja avaa opiskelijoiden näkemyksen mukaan useita mahdollisuuksia koulutuksen saralla. Paikkakunnan koulutusmahdollisuuksia ja korkeakoulun sekä muiden oppilaitosten osaamista kaikki paikalliset eivät välttämättä vielä edes tunne.

Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän opetus on yrittäjäpainotteista ja esimerkiksi viime vuonna opiskelijat perustivat Virroille kymmenkunta uutta yritystä. Valmistumisen jälkeen moni yritys on kuitenkin siirtynyt Virroilta muualle. Virroille jääneet nuoret yrittäjät Teemu Kinnunen ja Antti Perälä kertoivat yritystensä toiminnasta ja toiveista. Kasvuhakuiset yritykset kaipaavat tällä hetkellä toimitiloja ja toivovat myös synergiahyötyjä muista luovan alan yrityksistä. Virtain kaupunki saa kiitosta yrittäjiltä asiallisesta ja tukevasta suhtautumisestaan alkavaan yrittäjään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.