perjantai 20. marraskuuta 2009

Muistio keskustelusta 18.11.

PIRAMK:N LUOVUUSPRAKTIIKKA

18.11.2009 klo 17–19.30 PIRAMK:n musiikkipuolen kokoustilassa 277 pidetty keskustelutilaisuus.


Vierailijoina: Riikka Eromäki, Virtain Luonnonsuojeluyhdistys

Katri Lavaste, Virtain Luonnonsuojeluyhdistys

Larissa Heinämäki, Virtain Luonnonsuojeluyhdistys

Kari Leo, luontovalokuvaaja, Vuoden Luontokuva 2009- kilpailun voittaja


Keskustelussa käsitellyt asiat:


Ihminen ja luontosuhde


Alustuksen piti Helena Kairamo. Hän painotti luonnon tärkeyttä ikään tai sukupuoleen katsomatta ja otti esiin Taviokuurna-blogin, josta löytyy paljon mielenkiintoisia kirjoituksia ja linkkejä. Luovalle ihmiselle luonto yksi suurimpia inspiraatioden lähteitä.


Virtain luonnon tarjoamat mahdollisuudet


Virroilta löytyy paljon kauniita maisemia ja kiinnostavia paikkoja. Tietoa näistä kaivattiin. Virtain upeat retkeilykohteet ja luontopolut ovat olemassa, mutta moni koki niiden sijainnin olevan salaista saavuttamatonta tietoa. Selkeitä karttoja kaivattiin myös luontopolkujen varteen.


Petoeläinkanta


Petoeläinkannan todettiin olevan aika suuri, mutta niiden kanssa oppii elämään. Ajatuksia kuinka käyttää sitä vahvuutena ja vetovoimatekijänä pohdiskeltiin. Ajatuksista erilaisista seikkailureissuista vaikkapa susien jalan jäljillä heitettiin ilmaan.


Virtain vetovoima luonnossa


Riikka Eromäki toi esille kaikkien tietävän ja tiedostavan Virtain luonnon olevan sen vetovoimatekijä ja tätä hoetaan mantran tavoin. Sitä kuitenkin pidetään toisaalta itsestään selvyytenä eikä osata hyödyntää ja käyttää luonnon antamia mahdollisuuksia. Suurin osa metsistä on talouskäytössä eikä niitä nähdä asukkaiden ja matkailijoiden hyvinvointia parantavana tekijänä. Avainsanoja keskusteluissa oli viihtyvyys, virkistyskäyttö ja lähiluonto. Larissa Heinämäki kertoi lukeneensa kaupungin uuden strategian ja ihmetteli ettei siinä mainita lainkaan ympäristöä tai luontoa.


Ideoita


Helposti löydettävissä olevat informatiivinen ja kiinnostava nettisivusto koettiin erittäin tarpeelliseksi. Sieltä löytyisi selkeä kartta merkittyine luontokohteineen. Tätä samaista karttaa pitäisi olla jaossa myös paikoissa, missä se tavoittaa ihmiset. Näitä paikkoja voisivat olla kirjasto, marketit, Rantaterassi, kebab-pizzeria Dilana, kaupungin infopiste jne.


Nettisivusto herätti vilkasta keskustelua ja tuli ajatus, että se voisi olla esimerkiksi opiskelijoiden ylläpitämä. Tässä yhteydessä yhteistyö kaikkien Virtain oppilaitoksen kesken nähtiin hienona ideana. Kaiken ikäiset koululaiset ja opiskelijat voisivat kertoa mielenkiintoisista luontokokemuksistaan vaikkapa näillä blogi-tyyppisillä sivustoilla.


Mahdollisuus hyödyntää geokätkentäideaa herätti paljon innokasta keskustelua. Huomattiin, että www.geocache.fi-sivustolla löytyy jo nyt paljon kohteita, jotka sijaitsevat Virroilla. Jotkut tosin vierastivat ajatusta käyttää ja investoida geokätkentään tarvittavia laitteita. Tähän ratkaisuksi tarjottiin ajatusta, jotta "virtain luonnon" omilla nettisivuilla olisi koordinaatteja, joiden mukaan voisi "aarremetsästystä" suorittaa. Näin ollen "Aarteenmetsästys" voisi olla kytköksissä esim. opiskelijoiden ylläpitämän nettisivuston kanssa. Geokätkentään liittyviä tarvikkeita voisi laittaa myös vuokrattavaksi ettei niitä tarvitsisi välttämättä itse hankkia.

Muita ilmaan heitettyjä ideoita olivat mm. hevosvaellukset luontoon ja resiinaretket.


Tutustumiskohteet


Jokainen vieras sai kertoa heille mieluisimman luontokohteen Virroilla. Luontokuvaaja Kari Leo mainitsi ensimmäisenä mieleen tulevan Torisevan, mutta halusi omana suosikkipaikkannan ottaa esille Lakeisnevan alueen Killinkoskella, jossa on vireä eläin ja petokanta. Kuukkelikanta on siellä vahva ja moni lintuharrastaja tulisi mielellään seuraamaan kuukkeleiden elämää näin etelään, uskoi Kari Leo.


Katri Lavaste sanoi mielikohteekseen tällä hetkellä Vaskisalon, jonne hän neuvoi reitin ja kertoi vinkkejä missä siellä kannattaa liikkua.


Riikka Eromäki kehoitti tutustumaan järvimaisemiin ja reitteihin vaikkapa soutuveneellä tai hiihtäen. Idea vuokrattavasta soutuveneesta ja suksista heräsi opiskelijoiden taholta.


Larissa Heinämäki kertoi viihtyvänsä Puttosharjun maisemissa. Maastoa hän kehui myös upeaksi ratsastuspaikaksi.


Katja Urrila-Virtanen 20.11.2009

2 kommenttia:

 1. Helenan alustuksen linkit:

  http://www.joensuu.fi/oikeustieteet/ympoloik/luentorungot/Metsa%20ja%20ihminen_luontosuhde%20040209.pdf

  http://taviokuurna.blogspot.com

  http://somppu.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Tällainen linkki löytyi. Sieltä löytyy myös Virtain alueen retkeilyreitistöjen tietoja:

  http://www.pirkanmaanvirkistysalueyhdistys.fi/

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.