
perjantai 29. tammikuuta 2010
tiistai 26. tammikuuta 2010
Luovia rakennuksia
maanantai 25. tammikuuta 2010
Langley Downtown Master Plan
sunnuntai 24. tammikuuta 2010
Taiteilija voi olla vähän muita pöhlömpi
Molemmat virtolaiset taiteilijat ovat sitä mieltä, ettei taiteilijan tarvitse olla esillä, varsinkaan Virroilla. Esimerkiksi Peltosen asiakaspohja on muualta kotoisin, joten hänen mielestään ei ole erityisen tärkeää saada itselleen näkyvyyttä Virroilla.
Taiteilijan pitää olla aina hieman ulkopuolinen. Myllykankaan mukaan kunnon ihminen tarvitsee vain ruokakaupan, kirjaston, viinakaupan ja apteekin. Ja ne kaikkihan löytyvät Virroilta - olemme siis kunnon ihmisiä. Peltosen mukaan myös kapakka täytyy löytyä kunnon ihmisten kaupungista.
"Virrat on loistava kirjoitusympäristö, täällä on älytön luonto", Myllykangas hehkuttaa. Lieneekö Virtain kauniit maisemat inspiroineet häntä kirjoittamaan vähintään yhden runon vuoden jokaisena päivänä. Peltosen päivä kuluu työpajassa, jossa hän viettää keskimäärin 8-10 tuntia aamusta asti. Näyttelyiden alla jopa 12-14 tuntia.
Molempien mielestä tärkeintä on kuitenkin työ, eikä se, että on esillä jatkuvasti. Valmiit työt puhuvat puolestaan.
Riikka Laitinen & Marjut Lehto
torstai 21. tammikuuta 2010
Luova ympäristö
keskiviikko 20. tammikuuta 2010
Kiinnostava kampanjavuosi
http://www.joy2010.fi
Mietitäänpä, miten voisimme hyödyntää tämän antia praktiikassa. Miten liitymme mukaan?
Katsokaa etenkin alaotsikko: Mitä tekisimme?
Helena
lauantai 16. tammikuuta 2010
Muistio 12.1.2010
Vierailijana oli Jari Niskanen Ähtärin projektipäällikkkö, joka oli puhumassa matkailusta ja tapahtumien järjestämisestä. Keskustelua käytiin myös Virroilla olleista ja menestyneistä Rantarockista ja Winterfestistä.
Heli piti alustuksen, joka käsitteli mm. Alueyhteistyön ongelmia elokuvan tekemisessä. Selvisi, että suurimmiksi ongelmiksi koetaan leimautuminen, paikkojen vähyys sekä organisointi. Alustuksessa virinneessä keskustelussa tuli ilmi, että hyviä tuotteita ja palveluita kyllä olisi, mutta niitä ei välttämättä osata myydä oikein.
Rantarock
Rantarock oli ainoa festivaali, jonne alkoi tulla Dancea ja nuorten tanssi musiikkia ja festivaaleja katsottiin hieman karsaasti musiikkipiireissä. Tapahtumalla oli kuitenkin erittäin suuri merkitys matkailun kehittymiselle Virroilla. Suosion kasvamisen myötä festivaalin oli muutettava Hiekkarannalta isompiin tiloihin Kalliolinnan pelloille. Kun Rantarock muutti Vaasaan 1995, suurimmat kärsijät olivat kaupat ja muut yrittäjät.
Winterfest
Talvikauteen täytyi saada jokin tapahtuma, ja tarkoituksena oli järjestää maailman erilaisin talvitapahtuma. Etsittiin mahdollisimman huono pilkkipaikka, ja jäälle pystytettiin maailman suurin olutterassi, jonne pilkkijöille tarjoillaan olutta. Olutta ei saanut viedä terassin ulkopuolelle. Voittaja oli se joka sai vähintään 16 cm pitkän ahvenen. Palkintona oli mökki, auto ja kännykkä. Tapahtuma oli Virroilla kaksi vuotta ja ensimmäisenä vuonna tapahtuman nimi oli Olutpilkki. Tapahtuma muutti Karstulaan, jossa se järjestettiin 2002 viimeisen kerran. Muuton syynä oli erimielisyydet ja yleinen vastustus.
Masterplan
Masterplan on kokonaissuunnitelma matkailun kehittämiseksi useita vuosia eteenpäin, jota Jari Niskanen vetää Ähtärissä. Kun hanke päättyi vuoden 2009 loppupuolella kaupunki myös lähtee toteuttamaan suunnitelmaa ja tulee panostamaan tapahtumiin. Lisäksi Masterplania hyödynnetään, kun alueelle etsitään uusia yrittäjiä. Ähtärin Masterplanissa pääpaino on Moksunniemen alueella, missä sijaitsee mm. Ähtärin Eläinpuisto.
Tapahtumien järjestäminen
Matkailijalle tärkeää tapahtumassa on viihtyminen ja toimivat palvelut. Liikenne järjestelyt, ohjaus, pysäköinti ja majoitus on myös hoidettava kunnolla. Tapahtumissa täytyy olla jokaiselle asialle selkeät vastuuhenkilöt, niin homma toimii. Aina täytyy myös miettiä, mistä saa hyviä ja luotettavia yhteistyökumppaneita.
Yleensä väki menee sinne, minne heidän ystävänsäkin menevät. Siksi tapahtumasta pitäisi saada ajoissa juttua liikkeelle ja keksiä rohkeaa ohjelmaa. Nykyisin mm. Facebook on nousemassa tärkeäksi mediakanavaksi tapahtumien markkinoinnin kannalta.
Virroilla pitäisi olla oma MasterPlan hanke, jolla saataisiin kaupungin matkailu jälleen nousemaan. Se olisi täysin saavutettavissa, sillä kaupungilla on kuitenkin hyvä imago. Keskustelussa kävi ilmi, että Virroilla vastustetaan monia hyviä ja toimivia ajatuksia, johtuuko se sitten kateudesta tai pelosta. Ilmoille heitettiin mm. Valtakunnallisia kateusjuhlia.
Muistio 8.12.2009
Vieraana Jari bändistä Oliver sekä Heidi Tanhua Virtain kaupungin projektipäällikkö
Oliver on perustettu vuonna 2003. Virtain kaupunki toimii bändin levy-yhtiönä, joka on erittäin poikkeuksellista. Oliver tekee Virtain kaupunkia tunnetuksi mm. kiertäessään keikoilla ja nettisivustollaan. Oliverin kotisivuilla on paljon vieralijoita ja Virrat saavuttaa kohderyhmänä nuoria sivuston kautta. Virtain kaupungin ja Oliverin yhteistyössä haettiin uuden kokeilua, rajojen rikkomista sekä luovaa hulluutta. Tavoitteissa onnistuttiin. Yhteistyö on sujunut hyvin.
Luova hulluus
Valtakunnallisen uutiskynnyksen ylitykseen tarvitaan Jarin mukaan muutakin kuin bändi ja biisejä. Kiinnostusta on herätettävä syvemmällä tasolla, jotta voi menestyä. Pienissä kaupungeissa uutiskynnys ylittyy herkemmin ja tämän takia tulisi hyödyntää erityisesti paikallislehtiä. Muista erottuakseen niin bändin kuin yrityksenkin tulisi käyttää luovaa hulluutta. Erityisesti mainostamisessa kekseliäisyys ja hullut ideat erottuvat muista ja luovat jo valmiiksi näkyvyyttä. Yhteistyö sekä yhteistyökumppanit sekä win-win ajattelu ovat tärkeässä roolissa.
Tarinat kiinnostavat ihmisiä. Jotta voitaisiin saavuttaa poikkeuksellisen kiinnostava tuote, sen takaa pitää löytyä tarina. Esimerkiksi kaupunki tai bändi voi luoda tietoisesti taakseen tarinan. Tarinan täytyy kuitenkin olla uusi, jotain mitä ei ole aikaisemmin keksitty. Kopionnissa ollaan aina askeleen jäljessä. Luovuuden kautta voi kehittää tuotettaan, kuitenkin usko omaan tekemiseen ratkaisee paljon.
Luovan talouden yrityksien syntyminen
Yrityksien syntymisessä verkostoituminen näyttelee pääroolia. Erityisesti nuoria yrittäjiä halutaan napata mukaan verkostautumaan. Heidi Tanhua kannustaa yrittäjiä hakeutumaan Virtain yrityspalveluun jo yrityksen perustamisvaiheessa. Nuoren yrittäjän viihtymiseen vaikuttavat paikkakunnalla elokuvateatteri, ravintolat sekä paikat jossa voi kohdata muita nuoria. Virroilla näitä kaikkia tulisi kehittää. Opinnäytetöiden sekä luovuusraktiikan hyödyntäminen yritystoiminnan kehittämisessä nousi myös keskustelussa esille.
Mitä yrityspalvelu oy tekee
Yrityspalvelussa työskentelee 8 henkeä. Tarkoitus on koota yrittäjät saman katon alle. Yrityspalvelu tekee mm. tutkimushanketta maatilojen tulevaisuudesta. Lisäksi TE-keskus sekä yrityspalvelu antaa neuvoja ja vinkkejä yrittäjille.
torstai 14. tammikuuta 2010
Teemun luovat kuvat...


Carsberg=luovuus?
Seuraavat rakennukset taas edustavat luovaa rakennustaidetta:

Kansas City Library, Missouri/USA

Grand piano & violin building, Huinan city/Anhui Province/China

Longaberger Basket Company, Newark/Ohio/USA: