lauantai 16. tammikuuta 2010

Muistio 12.1.2010

Vierailijana oli Jari Niskanen Ähtärin projektipäällikkkö, joka oli puhumassa matkailusta ja tapahtumien järjestämisestä. Keskustelua käytiin myös Virroilla olleista ja menestyneistä Rantarockista ja Winterfestistä.

Heli piti alustuksen, joka käsitteli mm. Alueyhteistyön ongelmia elokuvan tekemisessä. Selvisi, että suurimmiksi ongelmiksi koetaan leimautuminen, paikkojen vähyys sekä organisointi. Alustuksessa virinneessä keskustelussa tuli ilmi, että hyviä tuotteita ja palveluita kyllä olisi, mutta niitä ei välttämättä osata myydä oikein.

Rantarock

Rantarock oli ainoa festivaali, jonne alkoi tulla Dancea ja nuorten tanssi musiikkia ja festivaaleja katsottiin hieman karsaasti musiikkipiireissä. Tapahtumalla oli kuitenkin erittäin suuri merkitys matkailun kehittymiselle Virroilla. Suosion kasvamisen myötä festivaalin oli muutettava Hiekkarannalta isompiin tiloihin Kalliolinnan pelloille. Kun Rantarock muutti Vaasaan 1995, suurimmat kärsijät olivat kaupat ja muut yrittäjät.

Winterfest

Talvikauteen täytyi saada jokin tapahtuma, ja tarkoituksena oli järjestää maailman erilaisin talvitapahtuma. Etsittiin mahdollisimman huono pilkkipaikka, ja jäälle pystytettiin maailman suurin olutterassi, jonne pilkkijöille tarjoillaan olutta. Olutta ei saanut viedä terassin ulkopuolelle. Voittaja oli se joka sai vähintään 16 cm pitkän ahvenen. Palkintona oli mökki, auto ja kännykkä. Tapahtuma oli Virroilla kaksi vuotta ja ensimmäisenä vuonna tapahtuman nimi oli Olutpilkki. Tapahtuma muutti Karstulaan, jossa se järjestettiin 2002 viimeisen kerran. Muuton syynä oli erimielisyydet ja yleinen vastustus.

Masterplan

Masterplan on kokonaissuunnitelma matkailun kehittämiseksi useita vuosia eteenpäin, jota Jari Niskanen vetää Ähtärissä. Kun hanke päättyi vuoden 2009 loppupuolella kaupunki myös lähtee toteuttamaan suunnitelmaa ja tulee panostamaan tapahtumiin. Lisäksi Masterplania hyödynnetään, kun alueelle etsitään uusia yrittäjiä. Ähtärin Masterplanissa pääpaino on Moksunniemen alueella, missä sijaitsee mm. Ähtärin Eläinpuisto.

Tapahtumien järjestäminen

Matkailijalle tärkeää tapahtumassa on viihtyminen ja toimivat palvelut. Liikenne järjestelyt, ohjaus, pysäköinti ja majoitus on myös hoidettava kunnolla. Tapahtumissa täytyy olla jokaiselle asialle selkeät vastuuhenkilöt, niin homma toimii. Aina täytyy myös miettiä, mistä saa hyviä ja luotettavia yhteistyökumppaneita.

Yleensä väki menee sinne, minne heidän ystävänsäkin menevät. Siksi tapahtumasta pitäisi saada ajoissa juttua liikkeelle ja keksiä rohkeaa ohjelmaa. Nykyisin mm. Facebook on nousemassa tärkeäksi mediakanavaksi tapahtumien markkinoinnin kannalta.

Virroilla pitäisi olla oma MasterPlan hanke, jolla saataisiin kaupungin matkailu jälleen nousemaan. Se olisi täysin saavutettavissa, sillä kaupungilla on kuitenkin hyvä imago. Keskustelussa kävi ilmi, että Virroilla vastustetaan monia hyviä ja toimivia ajatuksia, johtuuko se sitten kateudesta tai pelosta. Ilmoille heitettiin mm. Valtakunnallisia kateusjuhlia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.